חלב סויה - הכנה ביתית

חלב סויה אפשר לשתות כמו שהוא או עם תוספת המתקה או חומר טעם טבעי כגון וניל או דבש. אם החלב סונן היטב ניתן אך להוסיפו לקפה או לתה. 
בנוסף, ניתן להמשיך לשלב עיבוד ביתי נוסף ולהכין מחלב הסויה טופו ביתי טרי מעולה או יוגורט סויה. 
היתרונות להכנה ביתית רבים ובינהם, המנעות מהכנסת נוזל חם לאריזה פלסטית, מניעה משימוש בחומרי טעם או תשמורת, מניעת תוספים תעשיתיים, שליטה על חומרי הגלם ועוד. לצד אלה ישנם יתרונות של שמירה על הסביבה והמנעות מצריכה של אריזות שונות והשלכתם לפח האשפה. 
בחירת חומרי הגלם
פולי סויה: ניתן לרכוש פולי סויה אורגניים בחנויות הטבע השונות בארץ. שימו דגש על כך שהסויה אכן אורגנית ולא הונדסה גנטית. את הפולים רוכשים יבשים ומחירם הוא כ-7 שקלים לקילו. התחילו ברכישה של קילוגרם אחד ממנו ניתן להפיק כ-6 ליטר חלב. 
 
ניהול כמויות
את החלב ניתן להכין בריכוזים שונים של מים וסויה. כמות מים גדולה תיצור חלב דליל ולהפך. מפורטת כאן סכמת כמויות לחלב סויה בריכוז שמתאים לי ומבטא יכולות הכנה בסיסיות.
100 גרם פולי סויה יבשים - - השרייה במים -- 230 גרם פולי סויה -- לאחר הוספת מים טחינה וסינון- 740 גרם חלב סויה -- לאחר הרתחה קצרה 600 גרם חלב סויה.
כך מ-100 גרם פולי סויה נפיק כ-600 גרם חלב סויה. כמות המוצקים שסיננו ונשליך לקומפוסט או לשימוש אחר היא כ-140 גרם. 
ציוד הכנה
בלנדר
סיר עם תחתית עבה
בד גבינה לסינון
משקל ומדחום אופציונלים, עולים פרוטות ושימושיים מאד במטבח
אופן ההכנה
 
השרייה
נשרה 100 גרם פולי סויה יבשים בהרבה מים לכשמונה עד עשר שעות. השרייה ארוכה מדי תתחיל תהליך של הנבטה והשרייה קצרה מדי לא תאפשר ספיחת מיים מלאה, שתי האפשרויות לא טובות. 
משקל הפולים לאחר השרייה יהיה כ- 230 גרם. 
טחינה
נכניס לבלנדר את הפולים עם כ-500 גרם מים ונטחן למשך דקה. טחינה דקה מדי תקשה על הסינון וטחינה לא מספקת לא תאפשר מיצוי מספק של חלב.
סינון ראשון
נניח את בד הגינה בקערה גדול ונשפוך את התערובת פנימה. נהדק את הבד ונסחט למיצוי החלב. שימו לב לא ללחוץ חזק מדי כדי לא לגרום לבד להפתח.
סינון שני
הוציאו את המוצקים לקערה הוסיפו כוס מים ערבבו והחזירו לבד לסחיטה נוספת. סחיטה שנייה מאפשרת "לשטוף" את החלב שנותר על המוצקים, להגדיל את התפוקה ולהקטין את הפסולת שנזרוק בסוף.
בישול
את החלב הכניסות לסיר עם תחתית עבה והביאו לרתיחה קלה, אזור 80-85 מעלות צלזיוס. נסו להשאר  בטמפרטורה הזאת כחמש דקות. חשוב ללערבב כל הזמן כדי להמנע מהדבקות בתחתית הסיר. עדיף להשתמש בסיר רחב.  אם נוצר קרום במהלך החימום, ניתן להסירו או לערבב אותו את תוך המסה בחזרה. 
                                 בשלב זה ניתן להמשיך לאכסון או לעבור לשלב הכנת יוגורט / הכנת טופו
אכסון
את המסה החמה אפשר להעביר לבקבוק זכוכית שעוקר מראש ע"י מים רותחים או לקרר את החלב ולאכסן בפלסטיק. עדיף לאכן בזכוכית כדי להמנע מפירוק של פלסטיק לחלב. היתרון באכסון בבקבוק זכוכית הוא שאנחנו שמתאפשר כך פסטור חלקי והארכת זמן האכסון. 
שימו לב שמשלב סיום ההרתחה דרך האריזה והאכסון, חשוב לשמור על הגיינה אם רוצים לשמר את החלב מספר ימים במקרר. 
בהצלחה
פולי סויה יבשים אורגנים
הפולים אחרי השריית לילה מכפילים נפח
טחינה קצרה בבלנדר עם מים
העברה לבד גבינה
שארית הפולים לאחר סחיטה לקומפוסט
הידוק וסחיטה
הרתחה קלה תוך ערבוב
הסרת קרום
Show More

טופו - הכנה ביתית

שלב ראשון והכרחי בהכנת טופו בבית הוא הכנת חלב סויה. 
הכנת חלב מפולי סויה היא יחסית פשוטה ומפורטת לעיל
חומרי הגלם להכנת טופו
ניגארי Nigari: מוכר בארץ גם כ"מלח אנגלי". מכונה באתרים שונים "מגנזיום כלוריד"  Magnesium chloride. קשה עד בלתי אפשרי להשיגו בארץ. אני רוכש באי ביי. שימו לב שאתם רוכשים את המוצר שנראה כמו שבבי מלח בדרוג של מזון ולא לשימוש חיצוני.
 
חלב סויה
אופן ההכנה
 
מביאים לרתיחה קלה את חלב הסויה תוך ערבוב תמידי למניעת הדבקות משקעים בתחתית הסיר. 
ממיסים בכוס כפית ניגארי עם מים רותחים. אני משתמש בכפית שטוחה של ניגארי לכמות חלב המתקבלת מ 250 גרם פולי סויה יבשים. תלמדו את הכמות שמתאימה לכם ע"י המסה של כפית גדושה והוספת הניגארי לחלב הסויה בשניים או שלושה שלבים. הרעיון שאמורה להווצר קרישה/ התגבנות של החלב תוך כחמש עד עשר דקות. אם החלב לא התגבן ניתן להוסיף תוך ערבוב עדים כמות נוספת של תמיסת הניגארי. עם הזמן תלמדו את הכמויות הנכונות לכם. 
מוסיפים את הניגארי בכמות הנדרשת, מערבבים קלות ומכסים את הסיר. אחרי חמש עד עשר דקות מערבבים בעדינות רבה וכך מסייעים לגבן להפרד מהמים. ממש כמה שניות. המים שנפרדים מהגבן אמורים להיות צלולים וזהובים קלות.
עם כף מחוררת הוציאות את הגבן לבד גבינה המרפד תבנית מחוררת כלשהי. ניתן להמליח מעט קודם את הגבן בעודו עם המים.
לחצו על התבנית לניקוז נוסף של מים לכמה דקות.
הוציאו מהתבנית והעבירו למקרר 
בהצלחה
המוצר הסופי
מביאים לרתיחה קלה
המסת הניגארי
הוספת הניגארי לחלב
לאחר קרישה ערבוב עדין
העברה לתבנית עץ
הגבן
מילוי התבנית
טופו ביתי
Show More

הגישה העומדת מאחורי הרפואה הסינית מדברת על טיפול באדם כמכלול. זוהי שיטה הוליסטית המשלבת טיפול בסימפטומים עם הטיפול בגוף כולו. 



אופן הטיפול מלווה בהחדרת מחטים דקות מאד לנקודות הדיקור. משך השארת המחטים הוא כ- 20 דקות. הטיפול כולו אורך בין 45 דקות לשעה. 



הרפואה הסינית מטפלת במגוון רב של בעיות בינהן:

כאבים אורטופדים

בעיות הורמונליות, גיל מעבר

עייפות ואינסומניה (נדודי שינה)

כאבי ראש/ מגרנות

לחץ דם גבוה / נמוך

סטרס

בעיות במערכת העיכול

052-398-5455

הגישה העומדת מאחורי הרפואה הסינית מדברת על טיפול באדם כמכלול. זוהי שיטה הוליסטית המשלבת טיפול בסימפטומים עם הטיפול בגוף כולו. 



אופן הטיפול מלווה בהחדרת מחטים דקות מאד לנקודות הדיקור. משך השארת המחטים הוא כ- 20 דקות. הטיפול כולו אורך בין 45 דקות לשעה. 



הרפואה הסינית מטפלת במגוון רב של בעיות בינהן:

כאבים אורטופדים

בעיות הורמונליות, גיל מעבר

עייפות ואינסומניה (נדודי שינה)

כאבי ראש/ מגרנות

לחץ דם גבוה / נמוך

סטרס

בעיות במערכת העיכול

המוצר הסופי